ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

 

Architect image

Ο Αρχιτεκτονας είναι ουσιαστικά ένας διπλωματούχος μηχανικος, που σχεδιάζει μία οικοδομή και επιβλέπει την ανέγερσή της. Μπορεί να δρα είτε μόνος του είτε στα πλαίσια μιας εταιρείας, δηλαδή σε αρχιτεκτονικα γραφεια. Πολλοί τον μπερδεύουν με άλλες ειδικότητες και περισσότερο με τον Πολιτικο Μηχανικο, όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Σίγουρα και οι δύο κλάδοι ασχολούνται με την οικοδομή και κυρίως με κατασκευές και ανακαινίσεις κτηρίων, δεν έχουν όμως τις ίδιες αρμοδιότητες και τομέα ευθύνης.

Σε γενικές γραμμές ο αρχιτεκτονας είναι αυτός που γνωρίζει και αναλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός κτηρίου, δηλαδή σε συνεργασία και με τον πελάτη φαντάζεται και έπειτα αποτυπώνει τα σχέδια. Από και πέρα το λόγο έχει ο πολιτικος μηχανικος που γνωρίζει καλύτερα πως αυτά τα σχέδια θα υλοποιηθούν κατά τρόπο σωστό, ποιοτικό και ασφαλή, ώστε εν τέλει να προκύψει ένα κτήριο με οδηγό τα Αρχιτεκτονικα Σχεδια μεν, αλλά απολύτως ασφαλές και άρτιο στατικά.

Όποια ειδικότητα πάντως και αν χρειάζεστε, είτε αρχιτεκτονα, είτε μηχανικο, είτε τοπογραφο είτε ακόμα και τεχνικα / αρχιτεκτονικα γραφεια, το myConstructor.gr είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή σας. Καταχωρήστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας χωρίς καμία δέσμευση και σύντομα θα λάβετε προσφορές από αρκετούς αξιόπιστους και αξιολογημένους επαγγελματίες. Από εκεί και πέρα είστε ελεύθεροι αν θέλετε να επικοινωνήσετε και να διαπραγματευτείτε μαζί τους, πραγματοποιώντας την πληρέστερη και πιο αποδοτική έρευνα αγοράς, από την άνεση του υπολογιστή σας.

post job button


Αναφερόμενοι στις διαφορές ανάμεσα στον αρχιτεκτονα και τον πολιτικο μηχανικο, πρέπει να τονίσουμε πως σίγουρα για ένα σωστό αποτέλεσμα απαιτείται και επιβάλλεται η συνεργασία τους. Ιδιαίτερα σε κάποιους τομείς όπως στο θέμα των υλικών πρέπει να γίνει συνεννόηση, καθώς ναι μεν το κάθε υλικό προσδίδει διαφορετικές ιδιότητες στο χώρο και επηρεάζει την εμφάνιση του, όμως από την άλλη μπορεί να υπάρχουν στατικοί ή άλλοι περιορισμοί.

Ένας σωστός αρχιτεκτονας αναλαμβάνει την μελέτη ενός χώρου και τον σχεδιασμό κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ναι μεν να καλύπτονται στο μέγιστο οι ανάγκες των ενοίκων / πελατών, όμως ταυτόχρονα να συνδυάζουν μια υψηλή αισθητική, αποδεκτή όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες, αλλά και από την κοινή αντίληψη. Ένα έργο που θα επιληφθεί κάποιος αρχιτεκτονας πρέπει να προσαρμόζεται και να εντάσσεται στο εκάστοτε περιβάλλον, σεβόμενο τις ιδιαιτερότητες που πιθανόν έχει κάθε χώρος αλλά και την κείμενη νομοθεσία. Ο σχεδιασμός αυτός αφορά τόσο το εσωτερικό ενός χώρο όσο και το εξωτερικό του.

Όσον αφορά τη χρηστικότητα και την εργονομία χρειάζεται επίσης προσοχή κατά τον σχεδιασμό, ώστε να αποφύγετε λεπτομέρειες και προβλήματα που μόνο αν σας συμβούν θα αντιληφθείτε. Έτσι για παράδειγμα αν ένα δωμάτιο δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην χωράει την τοποθέτηση κάποιων συγκεκριμένων ηλεκτρικών συσκευών / επίπλων / ειδών υγιεινής ή αν κατασκευαστεί ένα ντουβάρι σε σημείο με καλή θέα, τότε το ζήτημα είναι καθαρά αρχιτεκτονικό. Τέτοια και άλλα πολλά θέματα πρέπει να τα αναγνωρίζει και να τα προλαμβάνει ένας αρχιτεκτονας, φτιάχνοντας τα σχέδια κατά τέτοιο τρόπο ώστε εν τέλει κτήριο να είναι πλήρως χρηστικό και λειτουργικό.

Ακόμα τα αρχιτεκτονικα σχεδια του πρέπει να έχουν συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνουν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως τον φυσικό φωτισμό όλων των χώρων, τον κατάλληλο αερισμό τους και άλλες λεπτομέρειες τέτοιας φύσης. Μην ξεχνάτε πως πάνω σε αυτά τα σχεδια που θα παραδώσει ο αρχιτεκτονας θα βασιστεί στη συνέχεια τόσο η Οικοδομικη Αδεια, όσο και η Στατικη Μελετη που θα αναλάβει να εκπονήσει ο πολιτικος μηχναικος.

Γενικότερα όμως ένας αρχιτεκτονας ασχολείται και με αρκετές ακόμα δραστηριότητες, πέρα από τον σχεδιασμό κατοικιών και γενικότερα κτηρίων βιομηχανικών ή μη. Τομείς όπως η χωροταξία ή η πολεοδομία αποτελούν εξειδίκευση για αρκετά αρχιτεκτονικα γραφεια, όπως επίσης και συντήρηση και αναπαλαίωση διατηρητέων κτηρίων και την κατασκευή μνημείων. Έπειτα αρκετοί αναλαμβάνουν και τη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων όπως κήπους (κηποτεχνική μελέτη), όπως και επίσης και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων σε υφιστάμενα κτήρια, χωρίς να εμπλακούν απαραίτητα στην κατασκευή τους.

Ένας αρχιτεκτονας όμως και κυρίως πιο εξειδικευμένα αρχιτεκτονικα γραφεια μπορούν να ασχοληθούν εξολοκλήρου με την κατασκευή κτηρίων ή την ανακαίνιση τους, ακόμα και την έκδοση οικοδομικών αδειών. Βέβαια ανάλογα το εύρος του έργου μπορείτε να απευθυνθείτε είτε στα τεχνικα γραφεια (που συνήθως απαρτίζονται από μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων και συνεπώς μπορούν να σας βοηθήσουν πληρέστερα σε κάθε σκέλος) είτε σε κάποια κατασκευαστικη εταιρεια. Ακόμα και τοπογραφικα μπορούν να εκδώσουν οι αρχιτεκτονες που έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση και τον απαραίτητο εξοπλισμό, αν και είναι ειδικότητα του Τοπογραφου.

Όποια σχετική ειδικότητα πάντως και αν θέλετε να βρείτε, η καλύτερη επιλογή σας για να βρείτε τον καταλληλότερο και τον πιο αξιόπιστο είναι το myConstructor.gr, η κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων και επαγγελματιών. Καταχωρήστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας μέσα σε λίγα λεπτά και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από τους πλέον αξιόπιστους και οικονομικούς επαγγελματίες του κλάδου. Έτσι εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς όπου και αν βρίσκεστε ανά την Ελλάδα, από την άνεση του υπολογιστή σας!

post job button


Κλείνοντας την ενότητα για τον αρχιτεκτονα και τα αρχιτεκτονικα γραφεια γενικότερα, να αναφέρουμε πως οι αρχιτεκτονες - όπως και οι περισσότερες αντίστοιχες ειδικότητες – είναι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), ενώ συλλογικά εκπροσωπούνται από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας καλό είναι να ενημερωθείτε και για άλλες συναφείς ειδικότητες, όπως τον Μηχανολογο Μηχανικο, τον Ηλεκτρολογο Μηχανικο και τον Τοπογραφο.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
ΓΙΑ 
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ

post job in 4 steps banner

 

evaluation banner