στατικεσ μελετεσ

 

Structural Design image

Οι Στατικες Μελετες ή αλλιώς μελετες στατικοτητας είναι αυτοτελείς και ανεξάρτητες μελέτες που αναφέρονται σε ένα κτήριο ή κάποια άλλη κατασκευή (γέφυρες, δεξαμενές κλπ) ή σε μέρος τους, οι οποίες περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία και οδηγίες, ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής τεχνικοοικονομική κατασκευή του φέροντος οργανισμού του συγκεκριμένου κτηρίου.

Ουσιαστικά λοιπόν οι στατικες μελετες είναι οι βασικότερες για την εξασφάλιση της ασφάλειας και την πρόληψη στατικών αστοχιών, ιδίως έπειτα από φυσικά φαινόμενα όπως σεισμούς, πλημμύρες και ισχυρούς άνεμους. Άλλωστε το ίδιο το κράτος και οι σχετικοί φορείς έχουν θεσπίσει πρότυπα και κανονισμούς, με τα οποία πρέπει να συμμορφώνεται κάθε στατικη μελέτη και μόνο μετά από την έγκριση της επιτρέπεται η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Αν χρειάζεστε και εσείς μια τέτοια μελετη, τότε η καλύτερη επιλογή σας για να βρείτε τον καταλληλότερο επαγγελματία ή εταιρεία να την αναλάβει, είναι η κορυφαία πλατφόρμα του myConstructor.gr. Αφιερώστε μόνο μερικά λεπτά για τη ΔΩΡΕΑΝ καταχώρηση του έργου σας και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε αρκετές προσφορές, από τους πλέον αξιόπιστους και οικονομικούς μηχανικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους! Έτσι εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά, θα κάνετε την πιο ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς για στατικες μελετες, χωρίς απολύτως κανένα κόστος ή δέσμευση.

post job button


Σχετικά με τις στατικες μελετες λοιπόν, πρώτα από όλα να τονίσουμε πως συνήθως τις αναλαμβάνει κάποιος έμπειρος Πολιτικος Μηχανικος, είτε ως μονάδα είτε ως μέλος κάποιας Τεχνικης ή Κατασκευαστικης Εταιρειας. Όπως είπαμε και παραπάνω αναφέρονται στον φέροντα οργανισμό της κάθε κατασκευής και ουσιαστικά αυτόν μελετούν. Για όσους δεν γνωρίζουν, φέρων οργανισμός είναι τα τμήματα μιας κατασκευής που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη στατικότητα της (όπως δοκάρια, κολώνες και πλάκες), καθώς αυτά μεταφέρουν στο έδαφος τα ωφέλιμα και μόνιμα φορτία της κατασκευής.

Ως έγγραφο η στατικη μελετη είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια μιας κατασκευής, για αυτό αποτελεί και προαπαιτούμενο για την έκδοση μιας Οικοδομικης Αδειας. Είναι δεδομένο πως αν δεν τηρούνται τα προαπαιτούμενα από το νόμο, δεν θα σας δοθεί άδεια για να ξεκινήσετε τις εργασίες σας. Από εκεί και πέρα ανάλογα την περίπτωση μπορεί να εκπονηθούν στατικες μελετες όχι μόνο για κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα – που είναι οι πιο συνηθισμένες – αλλά και για δομικό χάλυβα, για ξύλινα σπίτια, για κατασκευές με φέρουσα τοιχοποιία, για μεταλλικές κατασκευές και για σύμμεικτες κατασκευές. Μπορούν να αφορούν τόσο κατοικίες όσο και επαγγελματικούς χώρους, καθώς επίσης και άλλες κατασκευές όπως γκαράζ, τοίχους αντιστήριξης, γέφυρες, υπόγεια, δεξαμενές, υπόστεγα, στέγες και πολλά άλλα.

Κατά την μελετη αυτή, ο πολιτικός μηχανικός που θα την αναλάβει πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον αρχιτεκτονα που σχεδιάζει τα αρχιτεκτονικα σχεδια. Το κάθε κτήριο πρέπει να είναι μεν αρχιτεκτονικά στα γούστα του ιδιοκτήτη, όμως πρέπει και στατικά να είναι ασφαλές, για αυτό χρειάζεται συνεννόηση για την επιλογή των κατάλληλων υλικών και μορφής, ώστε τελικά η κατασκευή να είναι πλήρως λειτουργική και εργονομική, χωρίς όμως να ελλοχεύουν δομικοί κίνδυνοι.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως οι στατικες μελετες περιλαμβάνουν 3 στάδια, εξίσου σημαντικά. Πρώτο βήμα είναι η Προμελέτη, κατά την οποία γίνεται η αρχική συνεργασία του αρχιτέκτονα με τον πολιτικό μηχανικό, ώστε με βάση την εμπειρία τους αλλά και τους υφιστάμενους κανονισμούς, να δημιουργηθεί ένα μοντέλο του φορέα με την πλήρη διαστασιολόγηση του. Ακολουθεί η Οριστική Μελέτη με την οποία ολοκληρώνεται ουσιαστικά η στατικη μελετη, η οποία φυσικά πρέπει να εναρμονίζεται με όλους τους κανονισμούς και να εξασφαλίζει μια στατικά ασφαλή κατασκευή. Τέλος γίνεται η έκδοση της οικοδομικης αδειας και στη συνέχεια η Μελέτη Εφαρμογής, στην οποία πλέον περιλαμβάνονται τα κατασκευαστικά σχέδια με ακριβή προμέτρηση των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Συνήθως μια στατικη μελετη δεν είναι ένα μόνο έγγραφο, αλλά συχνά συνοδεύεται από άλλα χρήσιμες πληροφορίες. Εκτός από τα κατασκευαστικά σχέδια που προαναφέρθηκαν, μπορεί να επισυνάπτονται πλήρη σχέδια των ξυλοτύπων και των υποστυλωμάτων, σχέδια κοπής και διαμόρφωσης, αναπτύγματα των οπλισμών, επιμετρήσεις και όποιες άλλες σημειώσεις και λεπτομέρειες ενδεχομένως είναι χρήσιμες για την εκτέλεση της κατασκευής. Μάλιστα η εταιρεία ή ο μηχανικός που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης και την υπογραφή της, είναι στη συνέχεια υπεύθυνος για να αναλάβει την επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών και την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της μελετης αυτής.

Πρέπει λοιπόν η εκπόνηση της μελέτης να γίνει με προσοχή από κάποιον πεπειραμένο μηχανικό, ώστε να σας παρέχει ασφάλεια και να σας γλυτώσει από κινδύνους και σημαντικά έξοδα στο μέλλον. Για αυτό στις προσφορές που θα λάβετε για στατικες μελετες, καλό είναι να μην λαμβάνετε υπόψη μόνο το κόστος της μελέτης, αλλά και τις γνώσεις και την εξειδίκευση του κάθε επαγγελματία και γενικότερα την ποιότητα της δουλειάς του.

Σε αυτό ακριβώς έρχεται να σας λύσει τα χέρια η καινοτόμα πλατφόρμα του myConstructor.gr, η κορυφαία ιστοσελίδα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων και επαγγελματιών στην Ελλάδα. Απλά καταχωρήστε το έργο σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από τις πλέον αξιόπιστες και οικονομικές εταιρειες και μηχανικους, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους. Έτσι είστε βέβαιοι για την ποιότητα της δουλειάς και την αξιοπιστία κάθε επαγγελματία, πραγματοποιώντας την πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς.

post job button


Εδώ ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ενότητα για τις στατικες μελετες, όμως καλό είναι να ενημερωθείτε και για άλλες εξίσου σημαντικές και σχετικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το Τοπογραφικο και τη Νομιμοποιηση Αυθαιρετων.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣpost job in 4 steps banner

 

evaluation banner