ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

 

Architectural Drawings image

Τα Αρχιτεκτονια Σχεδια είναι τα σχεδια που αποτελούν τη βάση για την ανέγερση ενός κτηρίου, τα οποία συντάσσονται από κάποιον έμπειρο Αρχιτεκτονα. Αλλιώς ονομάζονται και ως οικοδομικά ή γενικά κατασκευαστικά σχεδια, καθώς αναφέρονται συνολικά σε όσους θα ασχοληθούν με την κατασκευή. Αντικείμενο τους είναι τόσο το λειτουργικό όσο και το αισθητικό κομμάτι. όπως θα δούμε και παρακάτω.

Όταν απευθύνεστε σε κάποιο αρχιτεκτονικο γραφειο με σκοπό τη σχεδίαση τους, καλό είναι ήδη να έχετε μια ιδέα γενικότερα για το τι ζητάτε, έστω και χοντρικά. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να έχετε υπόψη πόσα δωμάτια θέλετε να έχει η κατοικία σας, πόσα περίπου χρήματα έχετε να διαθέσετε για την κατασκευή, τι βασικό υλικό θέλετε για την ανέγερση της κατοικίας (π.χ. ξύλο, σκυρόδεμα κλπ), πόσα περίπου τετραγωνικά θέλετε την κατασκευή και αν προτιμάτε έναν όροφο ή δύο. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο εσάς αλλά και τον αρχιτέκτονα, ώστε τελικά τα αρχιτεκτονικα σχεδια που θα σας προτείνει, να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις ανάγκες σας.

Όπως και να έχει πάντως αν αναζητάτε και εσείς έναν αρχιτεκτονα για να σας ετοιμάσει αρχιτεκτονικα σχεδια, η καλύτερη επιλογή σας είναι σίγουρα το myConstructor.gr, η κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων και επαγγελματιών στην Ελλάδα. Αφιερώστε λιγότερα από 5 λεπτά για τη ΔΩΡΕΑΝ καταχώρηση του έργου σας και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από τα πλέον αξιόπιστα και οικονομικά αρχιτεκτονικα γραφεια, τα περισσότερα από τα οποία μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους. Έτσι είστε σχεδόν σίγουροι για την ποιότητα της δουλειάς τους και πολύ εύκολα θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς.

post job button


Όλα τα αρχιτεκτονικα σχεδια για να είναι άρτια και πλήρη πρέπει να περιλαμβάνουν τις κατόψεις όλων των ορόφων πάνω και κάτω, καθώς επίσης και τις όψεις, τις τομές και άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Για όσους δεν το γνωρίζουν η κάτοψη είναι η τομή ενός κτηρίου από ένα οριζόντιο επίπεδο, ανάμεσα στο κάτω μέρος και το πάνω μέρος του παραθύρου. Μια σωστή κάτοψη πρέπει να αποτυπώνει αρκετά χαρακτηριστικά της κατασκευής, ώστε να είναι σαφές όχι μόνο το σχέδιο του εκάστοτε κτηρίου αλλά και ποιοτικές πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα στην κάτοψη που περιλαμβάνεται στα αρχιτεκτονικα σχεδια πρέπει να φαίνονται όλα τα δομικά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν (πέτρα, τούβλα, σκυρόδεμα κ.α.), τα ανοίγματα (πόρτες, κουφώματα κ.α.), τα είδη υγιεινής και ότι θα εντοιχιστεί (ντουλάπια, κουζίνες κ.α.). Επίσης πρέπει να υπάρχει πλήρης διαστασιολόγηση – δηλαδή να φαίνεται αναλυτικά οι γενικές και μερικές διαστάσεις για κάθε τι – ενώ πρέπει να αποτυπώνεται σαφώς και η χρήση του κάθε χώρου (υπνοδωμάτιο, κουζίνα κλπ).

Οι όψεις από την άλλη είναι ορθές προβολές των εξωτερικών πλευρών μιας κατασκευής, σε κατακόρυφα επίπεδα προβολής. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 4, ώστε να αντικατοπτρίζουν όλες τις πλευρές. Οι τομές από την άλλη περιλαμβάνουν όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία ενός κτιρίου που τέμνονται από ένα κατακόρυφο επίπεδο, αλλά και προβάλλονται στο ίδιο επίπεδο. Πρέπει να είναι δύο τουλάχιστον αυτές οι τομές και να είναι μεταξύ τους κάθετες.

Τέλος τα αρχιτεκτονικα σχεδια πρέπει να έχουν και κάποιες λεπτομέρειες πάνω τους, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο. Γενικότερα τα σχεδια γίνονται σε κλίμακα 1:50, ενώ αν πρόκειται για μεγαλύτερα κτήρια ή συγκροτήματα  μπορεί να φτάσει και το 1:100 ή 1:200. Για μεμονωμένα σημεία όμως που χρειάζεται μεγαλύτερη ακρίβεια ώστε να τονιστούν σημαντικές λεπτομέρειες, είναι η εφικτό να γίνουν σχεδια σε παράρτημα με αναλογία 1:10 ή ακόμα και 1:1 αν κριθεί σκόπιμο.

Εδώ να επισημάνουμε πως μαζί με τα αρχιτεκτονικα σχεδια ένα αρχιτεκτονικο γραφειο μπορεί να αναλάβει και την εκπόνηση άλλων μελετών που σχετίζονται με την ανέγερση μιας κατοικίας. Τέτοιες είναι η μελέτη πυροπροστασίας, η Οικοδομικη Αδεια, η μελέτη ύδρευσης και αποχέτευσης, τα φωτορεαλιστικά σχέδια, οι Στατικες Μελετες, η ηλεκτρολογική μελέτη, η μηχανολογική μελέτη, η Θερμογραφια και η μελέτη ενεργειακής απόδοσης. Σε αυτό το σημείο όμως επικεντρωνόμαστε κατά κύριο λόγο στα σχεδια.

Σχετικά με το κόστος να αναφέρουμε πως για να δημιουργηθούν τα αρχιτεκτονικα σχεδια από κάποιον ειδικό υπάρχουν διάφοροι τρόποι πληρωμής, ανάλογα την περίπτωση και το άτομο στο οποίο θα απευθυνθείτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναλαμβάνει ο ίδιος να σας ετοιμάσει και να σας προτείνει κάποια σχεδια χωρίς να πληρωθεί, με την συμφωνία να πληρωθεί στη συνέχεια, αν τελικά τα επιλέξετε.

Μια εναλλακτική είναι το ποσό της αμοιβής να είναι ένα ποσοστό της συνολικής σας δαπάνης για την κατασκευή της κατοικίας. Αυτό σαν επιλογή συνήθως δεν είναι και τόσο δίκαιη για εσάς, καθώς αν για παράδειγμα σε κάποιο σημείο επιλέξετε ένα ακριβότερο υλικό που τελικά θα αυξήσει το συνολικό κόστος κατασκευής, θα αυξηθεί αυτόματα και η αμοιβή του αρχιτέκτονα, χωρίς ωστόσο αυτός να έχει κάνει κάτι επιπλέον ή να έχουν διαφοροποιηθεί κάπου τα αρχιτεκτονικα σχεδια που σας ετοίμασε.

Τέλος υπάρχει και η επιλογή ενός συγκεκριμένου ποσού ως αμοιβή, το οποίο προκαθορίζετε και συμφωνείτε πριν την έναρξη του σχεδιασμού. Εδώ και πάλι τα πράγματα διαφέρουν ανάλογα με το εκάστοτε έργο και τον επαγγελματία που θα επιλέξετε, όμως συνήθως ένα μέσο κόστος για τα αρχιτεκτονικα εργα κυμαίνεται στα 1 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό καλυπτόμενης επιφάνειας κάθε ορόφου.

Για όσους λοιπόν ψάχνετε αυτό το διάστημα έναν αρχιτεκτονα να αναλάβει τα αρχιτεκτονικα σχεδια σας, παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές, που καλό είναι να λάβετε υπόψη σας:

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

post job in 4 steps banner

 

evaluation banner

 

- Πριν πάτε στο ραντεβού με τον αρχιτεκτονα φροντίστε να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς θέλετε. Φροντίστε τουλάχιστον να γνωρίζετε κατά προσέγγιση πόσα χρήματα έχετε να διαθέσετε, πόσα τετραγωνικά περίπου θέλετε να είναι το κτίσμα, πόσα υπνοδωμάτια θέλετε να έχετε και άλλες τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες

- Όταν θα αρχίσετε τη συνεργασία σας και θα σας παρουσιάσει τα πρώτα αρχιτεκτονικα σχεδια μη συμβιβαστείτε εύκολα με κάτι που δεν σας αρέσει. Εσείς πληρώνετε οπότε εσείς αποφασίζετε.

- Μην αποδειχθείτε οτιδήποτε σας πει πως δεν γίνεται, ιδιαίτερα αν οι απαιτήσεις σας δεν είναι περίεργες και εξωφρενικές, αλλά ζητάτε κάτι λογικό.

- Μην ντραπείτε να πείτε τη γνώμη σας ξεκάθαρα για το τι θέλετε. Δείξτε στον αρχιτεκτονα φωτογραφίες ή παραδείγματα σχεδίων που σας αρέσουν για το οτιδήποτε, ώστε να καταλάβει ακριβώς το επιθυμητό αποτέλεσμα για εσάς.

- Ξεκαθαρίστε εξαρχής το ζήτημα του κόστους, αφού έχετε ενημερωθεί και για τους τρόπους κοστολόγησης που συνηθίζονται και σας αναφέραμε παραπάνω.

- Ακόμα και για τεχνικά / κατασκευαστικά θέματα αν έχετε απορίες, μη διστάσετε να τα αποσαφηνίσετε με τον αρχιτέκτονα, ώστε πιθανά προβλήματα να αποφευχθούν εξαρχής.

Σε κάθε περίπτωση όμως αν ψάχνετε τον καταλληλότερο να αναλάβει τα δικά σας αρχιτεκτονικα σχεδια, η καλύτερη επιλογή σας είναι να εμπιστευθείτε το myConstructor.gr, την κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων και επαγγελματιών πανελλαδικά. Αφιερώστε λιγότερα από 5 λεπτά για τη ΔΩΡΕΑΝ καταχώρηση του έργου σας χωρίς καμία δέσμευση και σύντομα θα λάβετε όσες προσφορές ζητήσατε από αξιόπιστους και οικονομικούς αρχιτέκτονες, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες. Έτσι γνωρίζετε εξαρχής την ποιότητα δουλειάς καθενός, με αποτέλεσμα την πιο εύκολη και αποτελεσματική έρευνα αγοράς.

post job button


Κλείνοντας την ενότητα αυτή σας συνιστούμε να ενημερωθείτε και για άλλες εξίσου χρήσιμες ειδικότητες του κλάδου της οικοδομής, όπως τον Πολιτικο Μηχανικο, τον Μηχανολογο, τον Ηλεκτρολογο, τον Τοπογραφο, το Τεχνικο Γραφειο και την Κατασκευαστικη Εταιρεια.