ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ

 

Civil Engineer image

Ο Τοπογραφος ή αγρονομος τοπογραφος μηχανικος όπως είναι πιο σωστό, είναι μια κατηγορία μηχανικών που ασχολείται κυρίως με την έκδοση τοπογραφικών. Τι είναι το τοπογραφικο; Τοπογραφικο είναι ένα διάγραμμα – σχέδιο που απεικονίζει το έδαφος με όλα του τα χαρακτηριστικά (ανάγλυφο, ποτάμια, ακτή, πρανή κλπ) αλλά και με ότι βρίσκεται πάνω σε αυτό (κτήρια, περιφράξεις, δρόμους, τοίχους κλπ). Έτσι ουσιαστικά πρόκειται κατά μια έννοια για έναν χάρτη, σε μεγαλύτερη ανάλυση όμως, ώστε να μπορούν να αντικατοπτρίζονται εμφανώς ακόμα και οι μικρές κατασκευές όπως τα φρεάτια.

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο τοπογραφος που μπορεί να συντάξει ένα τοπογραφικο, αλλά και αρκετές άλλες συναφείς ειδικότητες, για αυτό άλλωστε έχει αναπτυχθεί και ένας επιπλέον ανταγωνισμός μεταξύ τους. Ιδιαίτερα κάποιος Πολιτικος Μηχανικος ή και Αρχιτεκτονας είναι συχνά σε θέση να σχεδιάσουν ένα τοπογραφικο, όμως αν ενδιαφέρεστε αποκλειστικά για αυτό είναι πιθανότερο ο τοπογραφος να έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση και εμπειρία.

Όποια ειδικότητα μηχανικού πάντως και αν χρειάζεστε, από πολιτικό έως μηχανολόγο ή τοπογραφο, η καινοτόμα πλατφόρμα του myConstructor.gr είναι σίγουρα η καλύτερη για να βρείτε τον καταλληλότερο. Απλά καταχωρήστε το έργο σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς καμία δέσμευση και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε αρκετές προσφορές από τους πλέον αξιόπιστους και οικονομικούς επαγγελματίες του κλάδου. Έτσι όπου και αν βρίσκεστε σε όλη τη χώρα, θα πραγματοποιήσετε άνετα, γρήγορα και χωρίς κανένα κόστος την πληρέστερη και πιο αποτελεσματική έρευνα αγοράς.

post job button


Νωρίτερα αναφέραμε τι είναι το τοπογραφικο, δεν τονίσαμε όμως ότι ταυτόχρονα παρέχει και ποσοτικές εκτός από ποιοτικές πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι οι αναλογίες όσων απεικονίζονται πρέπει να είναι ακριβείς, ώστε να μπορούν πάνω στο τοπογραφικο να γίνουν οποιεσδήποτε μετρήσεις ή υπολογισμοί. Οι αναλογίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι κλίμακες 1:2000 (η μικρότερη) έως και 1:100.

Γιατί όμως χρειάζεται ένας τοπογραφος να μας συντάξει το τοπογραφικο; Γενικά είναι η μεγάλη η λίστα των λόγων για τους οποίους μπορεί να χρειαστείτε την έκδοση του. Εκτός από τις πιο εμφανείς περιπτώσεις των αγοροπωλησιών και γενικότερα των μεταβιβάσεων, χρειάζονται και σε άλλες περιπτώσεις όπως για την έκδοση Οικοδομικης Αδειας, για καταχώρηση στο κτηματολόγιο ή το δασαρχείο, για εγκατάσταση φωτοβολταικών, για μελέτες ρυμοτομικών σχεδίων, υδραυλικών / συγκοινωνιακών έργων, για νομιμοποιηση αυθαιρετων / ημιυπαίθριων και πολλές ακόμα περιπτώσεις.

Ο λόγος όμως για τον οποίο θα αναλάβει ο τοπογραφος την έκδοση του, καθορίζει τις λεπτομέρειες και το είδος των στοιχείων που θα αποτυπώνει, καθώς επίσης και την επιθυμητική κλίμακα. Έτσι λοιπόν άλλος τρόπος παρουσίασης θα απαιτηθεί για ένα οικόπεδο που θέλουμε να κάνουμε μια συμβολαιογραφική πράξη και άλλος αν πρόκειται για ρυμοτομικές εφαρμογές.

Όλα τα τοπογραφικα πάντως πρέπει να είναι συμβατά με το σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ 87. Η ονομασία του προκύπτει από το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς που ορίστηκε το 1987, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για μία προβολή του εδάφους (3 διαστάσεις) στο επίπεδο (σε 1 διάσταση). Το κόστος για την σύνταξη του διαφέρει σίγουρα ανάλογα με το εκάστοτε έργο, την τοποθεσία, αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου, τη χρήση, την έκταση του ακινήτου, τον ίδιο τον τοπογραφο και άλλα πολλά. Ενδεικτικά όμως το κόστος του πολύ δύσκολα να πέσει από τα 250-300 ευρώ και μετά αυξάνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της μελέτης αλλά και την περιοχή που βρίσκεστε. Έχετε υπόψη πως για την επιμέτρηση απαιτείται ειδικός εξοπλισμός που κατέχουν ορισμένοι μηχανικοί και η απόκτηση τους είναι αρκετά δαπανηρή, κάτι που σίγουρα δικαιολογεί και το κόστος έκδοσης.

Εκτός όμως από την έκδοση τοπογραφικων διαγραμματων που είναι σίγουρα η κυριότερη ασχολία κάθε τοπογράφου, αρκετοί ασχολούνται και με άλλες οικοδομικές δραστηριότητες. Μερικές από τις υπόλοιπες υπηρεσίες που συχνά παρέχει ένας τοπογραφος είναι οι χαράξεις και οριοθετήσεις οικοπέδων και δρόμων, οι φωτοερμηνείες (μελέτη αεροφωτογραφιών και εξαγωγή από αυτές τεχνικών εκθέσεων), οι ογκομετρήσεις και υψομετρίες, η φωτογραμμετρία, οι μελέτες ΧΥΤΑ και οι μελέτες οδοποιίας.

Εκτός αυτών όμως ένας τοπογραφος μπορεί να ασχοληθεί και με υπηρεσίες άλλων μηχανικών, όπως για παράδειγμα την έκδοση οικοδομικής άδειας, τις δηλώσεις αυθαιρέτων, τις ανακαινίσεις κτηρίων και γενικότερα τεχνικές εργασίες. Ανάλογα όμως τις εργασίες για τις οποίες ενδιαφέρεστε μπορείτε για πληρέστερες λύσεις να απευθυνθείτε σε κάποια τεχνικη εταιρεια ή αν πρόκειται για πολύπλοκα κτισίματα σε κάποια κατασκευαστικη εταιρεια.

Ανεξάρτητα όμως αν σας χρειάζεται αποκλειστικά κάποιος τοπογραφος ή κάποια άλλη παρεμφερή ειδικότητα, η καλύτερη επιλογή για να βρείτε τον καταλληλότερο για το έργο σας είναι η καινοτόμα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Αφιερώστε λιγότερα από 5 λεπτά για να καταχωρήσετε το έργο σας ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς καμία δέσμευση και σύντομα μόλις το ενεργοποιήσουμε θα αρχίσετε να λαμβάνετε όσες προσφορές ζητήσετε. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες που θα σας στείλουν προσφορά έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους, έτσι είστε ενήμεροι για τη συνέπεια και την ποιότητα της δουλειάς τους. Η πιο αποτελεσματική έρευνα αγοράς μόνο με μερικά κλικ στον υπολογιστή σας!

post job button


Καθώς ολοκληρώνουμε την ενότητα αυτή, να σας ενημερώσουμε πως κάθε ή αγρονομος τοπογραφος μηχανικος εγγράφεται στο τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ενώ για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας συνιστούμε να ενημερωθείτε και για άλλες ειδικότητες, όπως τον Μηχανολογο Μηχανικο και τον Ηλεκτρολογο Μηχανικο.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
ΓΙΑ 
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ

post job in 4 steps banner

 

evaluation banner