ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Topographic Diagram image

Το Τοπογραφικο ή πιο σωστά το Τοπογραφικο Διαγραμμα είναι ένα σχέδιο που αναλαμβάνει να εκπονήσει κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας (Τοπογραφος), το οποίο απεικονίζει και αποτυπώνει επακριβώς το έδαφος με όλα τα χαρακτηριστικά του (ανάγλυφο, ρέματα / ποτάμια, πρανή κλπ), καθώς επίσης και ότι βρίσκεται πάνω σε αυτό (κτήρια, δρόμους, περιφράξεις κλπ). Εκτός από το διαγραμμα όμως ένα πλήρες τοπογραφικο περιλαμβάνει και μια ολοκληρωμένη μελέτη, που συντάσσεται με τις σχετικές προδιαγραφές, ανάλογα με το σκοπό έκδοσης του.

Ένα τοπογραφικο λοιπόν μπορεί να εκδοθεί για διάφορους σκοπούς και αναλόγως πρέπει να αποτυπώνει και τις αντίστοιχες λεπτομέρειες. Ενδεικτικά οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις είναι: για έκδοση Οικοδομικης Αδειας, για συμβολαιογραφικές πράξεις (αγορά, πώληση, μεταβίβαση κλπ), για έλεγχο αρτιότητας και οικοδομησιμότητας, για οριοθέτηση και κατάτμηση οικοπέδων, για πράξη χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο, για αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις (κατόψεις και όψεις κτιρίων), για μια στατικη μελετη για τη χάραξη ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, για αδειοδότηση φωτοβολταικής εγκατάστασης, για τη νομιμοποιηση αυθαιρετων και για αρκετές ακόμα περιπτώσεις.

Για όποιο λόγο όμως και αν χρειάζεστε κάποιο τοπογραφικο διαγραμμα, η καλύτερη επιλογή για να βρείτε  τον καταλληλότερο να το αναλάβει είναι η καινοτόμα πλατφόρμα του myConstructor.gr, η κορυφαία ιστοσελίδα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων και επαγγελματιών στην Ελλάδα. Απλά καταχωρήστε μερικές βασικές λεπτομέρειες για το έργο που σας ενδιαφέρει, αφιερώνοντας λιγότερα από 5 λεπτά και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από τους πλέον αξιόπιστους και οικονομικούς επαγγελματίες του χώρου. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους, οπότε χωρίς απολύτως κανένα κόστος ή δέσμευση, θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς.

post job button


Ουσιαστικά λοιπόν το τοπογραφικο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ειδικός χάρτης, με μεγαλύτερη ανάλυση όμως, ώστε να μπορούν να αποτυπώνονται και να αντικατοπτρίζονται επαρκώς πάνω σε αυτόν ακόμα και οι μικρές κατασκευές, όπως τα φρεάτια. Αυτός ο ειδικός χάρτης πρέπει να διατηρεί όλες τις αναλογίες σωστά και όλες οι διαστάσεις να είναι μετρήσιμες, ακριβείς και πραγματικές, ώστε με βάση αυτές να είναι εφικτοί διάφοροι υπολογισμοί. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως συνήθως η αναλογία που χρησιμοποιείται για κάθε τοπογραφικο διαγραμμα είναι από 1:2000 η μικρότερη έως 1:100 η μεγαλύτερη.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η σύνταξη και δημιουργία ενός τέτοιου εγγράφου δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση και δεν μπορεί να την αναλάβει ο καθένας. Αντιθέτως ο πλέον αρμόδιος για κάποιο τοπογραφικο είναι ο Αγρονομος Τοπογραφος Μηχανικος, ενώ η επιστήμη που ασχολείται με αυτά είναι η Τοπογραφια. Πρόκειται για την επιστήμη που ασχολείται με την αποτύπωση και απεικόνιση τμημάτων επιφάνειας της Γης, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπινων κατασκευών, ενώ οι πιο βασικές μέθοδοι που διδάσκει η επιστήμη αυτή είναι η Ταχυμετρία και η Χωροστάθμηση. Για τη σχεδίαση χρησιμοποιείται κατά βάση η μέθοδος των ορθών προβολών, όμως καλύτερα να μην μπούμε σε λεπτομέρειες που λίγους ενδιαφέρουν.

Πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή της τεχνολογικής προόδου τα τελευταία χρόνια την έκδοση ενός τοπογραφικου, καθώς και στη μετέπειτα επεξεργασία των μετρήσεων, με αποτέλεσμα τα τοπογραφικα να είναι ακόμα πιο ακριβή και αξιόπιστα. Παλαιότερα οι απαραίτητες μετρήσεις γίνονταν με τη βοήθεια μετροταινίας και ενός θεοδόλιχου (όργανο μέτρησης γωνιών), όμως οι περισσότεροι πλέον κατέχουν κάποιο γεωδαιτικό σταθμό (όπως βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω).

Total Stations image


Πάντως ο πλέον σύγχρονος τοπογραφικός εξοπλισμός είναι ο γεωδαιτικός σταθμός με χρήση GPS, ο οποίος αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγικότητα των μηχανικων. Έτσι είναι πιο εύκολη και η συμβατότητα του τοπογραφικού με το σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ 87, δηλαδή το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς που ορίστηκε το 1987. Κατ’ ουσία πρόκειται για ένα σύστημα που απεικονίζει μια προβολή των 3 διαστάσεων του εδάφους στο επίπεδο, δηλαδή σε 1 διάσταση.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

post job in 4 steps banner

 

evaluation banner

 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως αυτά τα όργανα μετρήσεων που απαιτούνται για την δημιουργία ενός τοπογραφικου διαγραμματος έχουν ένα σχετικά υψηλό κόστος που προσεγγίζει ακόμα και τις 10.000€. Σε αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό και το γεγονός πως το κόστος έκδοσης ενός τέτοιου διαγράμματος σπάνια θα κοστίσει λιγότερα από 200-250 ευρώ, ανάλογα βέβαια και με την περιοχή που βρίσκεστε. Στην επαρχία είναι σίγουρα υψηλότερες οι τιμές συγκριτικά με την Αττική, όμως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και το τελικό κόστος επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως το σκοπό έκδοσης του εγγράφου, το αν το εξεταζόμενο ακίνητο βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου, το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους, τη συνολική επιφάνεια και άλλα χαρακτηριστικά.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως ένα τοπογραφικο δεν εκδίδεται μόνο από τοπογραφους, αλλά και από άλλες ειδικότητες μηχανικών, οι οποίες βέβαια πρέπει απαραιτήτως να έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση αλλά και τον εξοπλισμό. Έτσι λοιπόν την σύνταξη τους συχνά μπορεί να αναλάβει κάποιος Πολιτικος Μηχανικος ή και Αρχιτεκτονας, όμως αν πρόκειται για κάποια πιο περίπλοκη υπόθεση είναι πιθανότερο ένας τοπογράφος να σας καλύψει πληρέστερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως αν και εσείς χρειάζεστε ένα τοπογραφικο για οποιαδήποτε χρήση, η καλύτερη επιλογή σας όπου και αν βρίσκεστε σε όλη την Ελλάδα είναι η καινοτόμα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Καταχωρήστε εντελώς το έργο σας, περιγράφοντας σύντομα τι ακριβώς χρειάζεστε και άμεσα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από τους πιο αξιόπιστους και οικονομικούς επαγγελματίες του κλάδου, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες. Έτσι εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς, από την άνεση του υπολογιστή σας!

post job button


Κλείνοντας την ενότητα για το τοπογραφικο διαγραμμα, σας συνιστούμε να ενημερωθείτε και για ειδικότητες και κλάδους της οικοδομής που πιθανόν να χρειαστείτε, όπως είναι για παράδειγμα τον Ηλεκτρολογο Μηχανικο, τον Μηχανολογο, τις Τεχνικες Εταιρειες και την Κατασκευαστικη Εταιρεια.