ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ

 

Thermography image

Θερμογραφια είναι η μέτρηση και καταγραφή της ροής της θερμότητας και πιο συγκεκριμένα η μεταβολή της επιφανειακής ακτινοβολίας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπέρυθρη φωτογράφιση ενός χώρου, που μας επιτρέπει να ελέγξουμε μεγάλες επιφάνειες και να εντοπίσουμε διάφορα προβλήματα, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, με σημαντικότερο τον εντοπισμό σημείων με έλλειψης θερμομόνωσης, τις λεγόμενες θερμογέφυρες. Προσδιορίζοντας λοιπόν τις θερμοκρασιακές διαφορές, είμαστε σε θέση να συμπεράνουμε την ορθή ή μη θερμική θωράκιση ενός υλικού ή μιας εφαρμογής.

Για τη μέθοδο αυτή γίνεται χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας (IR), κάτι που μας επιτρέπει να ανιχνεύουμε την εκπομπή θερμικής ακτινοβολίας και να απεικονίζουμε το θερμικό σήμα, να έχουμε δηλαδή ως αποτέλεσμα το λεγόμενο θερμογραφημα. Την εργασία αυτή αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι μηχανικοί (συνήθως ενεργειακοί επιθεωρητές, μηχανολογοι, πολιτικοι μηχανικοι κ.α.), οι οποίοι χρειάζονται ένα συγκεκριμένο λογισμικό αλλά κυρίως μια ειδική θερμοκάμερα, καθώς επίσης και τεχνικα γραφεια.

Αν χρειάζεστε και εσείς μια θερμογραφια για οποιοδήποτε λόγο, τότε η καλύτερη επιλογή για να βρείτε τον καταλληλότερο και στην πιο προσιτή τιμή, είναι η καινοτόμα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Καταχωρήστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας συμπληρώνοντας μόνο μερικά βασικά στοιχεία της εργασίας που σας ενδιαφέρει και σύντομα θα λάβετε όσες προσφορές ζητήσατε. Μάλιστα οι περισσότεροι που θα σας στείλουν προσφορά για το θερμογραφημα, έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες σας, έτσι είστε σίγουροι για την αξιοπιστία καθενός.

post job button


Πρώτα από όλα να τονίσουμε πως θερμογραφια έχει εφαρμογή και στην ιατρική, καθώς είναι μια αρκετά σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος διάγνωσης, εδώ όμως θα εξετάσουμε αποκλειστικά τη λεγόμενη κτηριακή θερμογραφια. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή πως όλα τα σώματα που βρίσκονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από το επονομαζόμενο “απόλυτο μηδέν” – δηλαδή πάνω από τους 273 °C – εκπέμπουν κάποια ενέργεια (θερμική) υπό μορφή ακτινοβολίας. Αυτή την ακτινοβολία βεβαίως δεν μπορεί να δει ένας άνθρωπος με γυμνό μάτι, για αυτό ακριβώς γίνεται η χρήση ειδικών υπέρυθρων καμερών.

Εδώ πρέπει να αποσαφηνίσουμε πως με τη μέθοδο αυτή δεν υπολογίζουμε τη θερμοκρασία που έχει ένα σώμα, αλλά τη μεταβολή της επιφανειακής ακτινοβολίας. Ουσιαστικά δηλαδή το αποτέλεσμα από ένα θερμογράφημα είναι κάτι σαν μια φωτογραφία, η οποία όμως παρουσιάζει τις μεταβολές θερμοκρασίας. Για αυτό λέγεται πως η φωτογραφία είναι μια απεικόνιση του φωτός, ενώ αντιθέτως η θερμογραφια μια απεικόνιση της θερμότητας. Αν δείτε και στις παρακάτω εικόνες τα ψυχρότερα σημεία απεικονίζονται με μπλε χρώμα, ενώ τα θερμότερα με κόκκινο, οπότε εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε και τη διαφορά σε μια κατοικία πριν και μετά την εξωτερική της θερμομόνωση, όπου οι θερμικές απώλειες έχουν ελαχιστοποιηθεί.

 thermography issue image
(Θερμογραφια σε κτήριο με πρόβλημα μόνωσης)
 thermography fixed issue image
(Θερμογραφια στο ίδιο κτήριο μετά από θερμομόνωση)


Πιο συγκεκριμένα για τη θερμογραφια χρειάζεται μια υπέρυθρη κάμερα (θερμοκαμερα), η οποία συνδέεται με έναν υπέρυθρο ανιχνευτή που απεικονίζει τις διαφορές της θερμικής ακτινοβολίας. Για να γίνει αυτό η κάμερα χρησιμοποιεί κάποιους φακούς που συγκεντρώνουν σε έναν αισθητήρα την ενέργεια που ακτινοβολείται. Ο αισθητήρας μετατρέπει την ακτινοβολία αυτή σε ηλεκτρικό φάσμα, το οποίο διοχετεύεται στην οθόνη της κάμερας υπό μορφή εικόνας (βίντεο). Αυτή την εικόνα ελέγχει την ίδια ώρα του ελέγχου ο μηχανικός και εξάγει κάποια πρώτα συμπεράσματα, ενώ έπειτα τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται στον υπολογιστή του και μπορεί σε δεύτερο χρόνο να συντάξει μια πιο αναλυτική μελέτη.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η θερμογραφια αποτελεί μια από τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους διάγνωσης, καθώς επιτρέπει τον πολύ εύκολο και ακριβή εντοπισμό πάσης φύσεως ενεργειακών διαρροών σε κτήρια. Εσωτερικές ανωμαλίες ή κενά, ρηγματώσεις σε επιφάνειες σκυροδέματος, σημεία χωρίς μόνωση ή σημεία με διαρροή και υψηλή υγρασία μπορούν πολύ εύκολα να προσδιοριστούν, γλυτώνοντας σας από μεγάλο κόπο και κόστος. Σκεφτείτε μόνο να έχετε μια διαρροή σε κάποια σωλήνα που προκαλεί υγρασία σε έναν τοίχο και να πρέπει να σκάψετε όλο το χώρο για να βρείτε τη βλάβη! Με τη μέθοδο αυτή αντιθέτως η θερμοκάμερα θα εντοπίσει ακριβώς το σημείο της διαρροής, οπότε η επισκευή της γίνεται πολύ ευκολότερη.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙ
Α

post job in 4 steps banner

 

evaluation banner

 

Πιο συγκεκριμένα με τη μέθοδο της Θερμογραφιας είναι δυνατό να εντοπίσουμε τις εξής δυσλειτουργίες:


- Προβληματική / ελλιπής θερμομόνωση (θερμογέφυρες) ή πλήρη απουσία θερμομόνωσης

- Διαρροές αέρα από κουφώματα, πόρτες, σκεπές σωληνώσεις κλπ

- Προβλήματα υγρασίας από διαρροές σωληνώσεων κ.α.

- Υπερθέρμανση ή δυσλειτουργία σε ηλεκτρολογικούς πίνακες, καλωδιώσεις, αντλίες κλπ

- Βλάβη σε σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και γενικότερα σε συστήματα ψύξης ή/και θέρμανσης

- Κούφια σημεία σε τοιχοποιία ή άλλη επιφάνεια, που μπορεί να ευθύνονται για εισβολή εντόμων/τρωκτικών

- Αναγνώριση υλικών κατασκευής


Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη μελέτη, που μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλαπλά σημεία και να σας γλυτώσει από μεγάλους μπελάδες, αφού μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια την πηγή κάθε προβλήματος. Μάλιστα αυτό είναι μόνο ένα από τα αρκετά πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η μέθοδος, καθώς ταυτόχρονα έχετε και άλλα οφέλη.

Πρώτα από όλα πρόκειται για μια διαδικασία που δεν επηρεάζει καθόλου την ορθή λειτουργία του χώρου, ούτε δημιουργεί κάποιο κίνδυνο. Έρχεται ο ειδικός θερμογραφος με τη θερμοκαμερα και διεξάγει τη μελέτη, χωρίς να πειράξει το οτιδήποτε. Έπειτα τα αποτελέσματα φαίνονται ακριβώς εκείνη τη στιγμή του ελέγχου και δεν χρειάζεται να αναμένετε μέρες, εκτός αν χρειάζεστε μια πλήρη μελέτη. Τέλος αποτελεί μια λύση που μπορεί να καλύψει μεγάλες εκτάσεις, οπότε μπορείτε να κάνετε τον πλήρη έλεγχο της κατοικίας σας σε πολλαπλά σημεία.

Για να έχει πραγματικό αποτέλεσμα μια θερμογραφια όμως, πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες παραμέτρους, τις οποίες είναι σχεδόν σίγουρο πως θα γνωρίζει ο τεχνικός που θα επιλέξετε. Πρώτα από όλα η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει μια ώρα και ημέρα που η θερμοκρασία μέσα στο κτήριο θα είναι σημαντικά διαφορετική από το εξωτερικό περιβάλλον, αποφεύγοντας όμως την απευθείας έκθεση στον ήλιο της επιφάνειας που ελέγχεται. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε το θερμογραφημα και όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, καθώς και κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά από βροχή.

Αν λοιπόν χρειάζεστε και εσείς μια θερμογραφια και θέλετε να βρείτε τον καταλληλότερο για να την αναλάβει, που θα γνωρίζει τις παραπάνω λεπτομέρειες και πολύ περισσότερες, η καλύτερη επιλογή σας είναι η καινοτόμα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Αφιερώστε λιγότερα από 5 λεπτά για τη ΔΩΡΕΑΝ καταχώρηση του έργου σας και σύντομα αφότου ενεργοποιηθεί θα λάβετε αρκετές προσφορές από αξιόπιστους, οικονομικούς και αξιολογημένους θερμογράφους, όπου και αν βρίσκεστε σε όλη την Ελλάδα! Έτσι εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς.

post job button


Καθώς οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και άλλα τμήματα της ιστοσελίδας μας όπου παρουσιάζεται αναλυτικά ορισμένες ιδιότητες όπως ο Τοπογραφος, ο Αρχιτεκτονας και ο Ηλεκτρολογος Μηχανικος, ώστε να ενημερωθείτε πληρέστερα για τον κλάδο της δόμησης.