οικοδομικη αδειΑ

 


Building Permit image

Η Οικοδομικη Αδεια (ή καλύτερα αδεια δομησης όπως έχει μετονομαστεί με την νέα νομοθεσία) είναι μια έγκριση που πρέπει υποχρεωτικά να λάβετε, εφόσον σκοπεύετε να κατασκευάσετε μια νέα κατοικία, αλλά και για αρκετές ακόμα εργασίες. Εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (παλαιότερα γνωστή ως Πολεοδομία) και όπως θα δούμε παρακάτω, η αίτηση της συνοδεύεται από αρκετά έγγραφα και μελέτες, για τη σύνταξη και συλλογή των οποίων συχνά χρειάζεται η αρωγή από έναν Πολιτικο Μηχανικο ή κάποια άλλη συναφή ειδικότητα.

Εκτός λοιπόν από την ανέγερση νέων κατοικιών, η οικοδομικη αδεια χρειάζεται για πολλές ακόμα δραστηριότητες, όπως για την προσθήκη ενός τμήματος σε υφιστάμενη κατασκευή, για εργασίες εκτεταμένης επισκευής ή ενίσχυσης ενός κτηρίου, για την αλλαγή χρήσης μιας κατασκευής (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο), για αντικατάσταση στέγης, καθώς και για την κατεδάφιση ενός κτηρίου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν εξετάζεται αν το κτήριο βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου, αλλά κάθε περίπτωση απαιτείται η έκδοση αδειας.

Για όποιο λόγο πάντως και αν χρειάζεστε μια οικοδομικη αδεια, η πιο ενδεδειγμένη λύση για να βρείτε τον πιο αξιόπιστο και οικονομικό μηχανικό, αφού κάνετε μια ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς, είναι η πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Μέσα σε μόνο λίγα λεπτά θα καταχωρήσετε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και σύντομα αφότου ενεργοποιηθεί θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από τεχνικά γραφεία και μηχανικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους.

post job button


Αφού είδαμε σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η οικοδομικη αδεια, ας δούμε και που δεν χρειάζεται, ευτυχώς για εσάς! Για εργασίες λοιπόν όπως η εξωτερική θερμομόνωση, η αλλαγή κουφωμάτων, η μόνωση ταράτσας, οι κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους, οι μικροεπισκευές και οι εσωτερικές τροποποιήσεις χώρων, η τοποθέτηση πέργκολας ή τέντας, η τοποθέτηση κεραίας, η σύνδεση με δίκτυα ηλεκτρισμού / ύδρευσης και γενικότερα για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, δεν απαιτείται μιας τέτοιας μορφής έγκριση.

Μάλιστα υπάρχει και μια ιδιαίτερη περίπτωση κατοικιών που δεν χρειάζονται την έκδοση αδειας δομησης, οι τροχοβίλες. Πρόκειται για έναν τύπο προκατασκευασμένου σπιτιού που βρίσκεται πάνω σε ρόδες, διαφέρει σημαντικά όμως από τα τροχόσπιτα, καθώς οι τροχοβίλες δεν έχουν τη δυνατότητα συχνής μετακίνησης. Αποτελούν τη μόνη λύση για απόκτηση κατοικίας χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικης αδειας, με την προϋπόθεση όμως ότι το οίκημα δεν θα εγκατασταθεί πάνω σε τσιμεντένια βάση (ώστε θεωρητικά να μπορεί να μεταφερθεί), αλλά επιτρέπεται η εναπόθεση της σε μεταλλική βάση ή απευθείας στη γη.

Σε κάθε περίπτωση όμως για να είστε εξασφαλισμένοι, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον πολιτικο μηχανικο ή μια αρμόδια Υπηρεσία, καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι όποια κατοικία ή κτήριο δεν έχει κατασκευαστεί με βάση κάποια οικοδομικη αδεια, δεν επιτρέπεται και δεν είναι εφικτό να ηλεκτροδοτηθεί από την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Από την άλλη αν έχετε ήδη κάποια τέτοια κατοικία, πιθανόν θα βρείτε πολύ χρήσιμες πληροφορίες στην ενότητα Νομιμοποιηση Αυθαιρετων.

Αν πάντως χρειαστείτε την έκδοση μιας οικοδομικης αδειας, πρέπει να γνωρίζετε ότι για την έκδοση της θα χρειαστεί να καταθέσετε μια σειρά συναφών εγγράφων και μελετών. Πρώτα και κύρια χρειάζεται το Τοπογραφικο Διαγραμμα, η Στατικη Μελετη και οι αρχιτεκτονικές μελέτες (Αρχιτεκτονικα Σχεδια), ενώ έπονται η μελέτη θέρμανσης / ύδρευσης / αποχέτευσης, η μελέτη πυροπροστασίας, η μελέτη καυσίμου αερίου, η μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτηρίου, καθώς επίσης και η μελέτη χρονικού προσδιορισμού, το χρονοδιάγραμμα δηλαδή υλοποίησης όλων των εργασιών.

Εδώ βέβαια να τονίσουμε πως πριν εκδοθεί η οικοδομικη αδεια, πρέπει να έχει εκδοθεί η έγκριση δόμησης, η οποία πιστοποιεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιθυμητή από τον ιδιοκτήτη κατασκευή. Έπειτα για την αίτηση της τελικής αδειας  εκτός των παραπάνω μελετών, χρειάζονται και μια σειρά από δικαιολογητικά, ορισμένα από τα οποία ενδέχεται να διαφέρουν ανά περίπτωση. Ενδεικτικά απαιτούνται τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, ένα τοπογραφικό και μια βεβαίωση από το δασαρχείο σχετικά με το αν το ακίνητο είναι εκτός σχεδίου πόλεως.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν για να είστε σε θέση να συγκεντρώσετε όλες τις μελέτες και τα έγγραφα που χρειάζεστε, ενδεχομένως να χρειαστεί να έρθετε σε επαφή με Αρχιτεκτονα, Μηχανολογο, Πολιτικο Μηχανικο, Ηλεκτρολογο Μηχανικο και Τοπογραφο. Σε αυτή την περίπτωση μια καλή λύση είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο Τεχνικο Γραφειο, όπου θα βρείτε όποιες ειδικότητες αναζητάτε.Έτσι θα μεταφέρετε σε αυτούς την ευθύνη καταμερισμού των παραπάνω εργασιών, τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και τη έκδοση των απαιτούμενων εγγράφων.

Όσον αφορά το κόστος για μια οικοδομικη αδεια, να τονίσουμε πρωτίστως ότι εξαρτάται και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το μέγεθος του κτηρίου, αν βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου, τη φύση των εργασιών που θα εκτελεστούν και άλλες σχετικές μεταβλητές. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε πως στο συνολικό κόστος εκτός από την καθαρή αμοιβή του μηχανικού, περιλαμβάνονται εισφορές προς τρίτους (ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΕΕ κ.α.) και φόροι, ενώ η αμοιβή διαχωρίζεται στην αμοιβή μελέτης και την αμοιβή επίβλεψης.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

post job in 4 steps banner

 

evaluation banner

 

Πριν εκδοθεί η οικοδομικη αδεια πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλα τα παραπάνω εκτός από την αμοιβή επίβλεψης, που καταβάλλεται πριν το κλείσιμο του φακέλου από την Υπηρεσία Δόμησης. Σε γενικές γραμμές πάντως για να έχετε μια εικόνα, το κόστος μελέτης κυμαίνεται στα 50 με 70 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ της επίβλεψης στα 40 με 55 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι υπόγειοι χώροι, που χρεώνονται με το 1/3 των παραπάνω ποσών, ενώ σε κάθε περίπτωση οι τιμές αυτές είναι μέσες ενδεικτικές τιμές της αγοράς.

Αν θέλετε πάντως να λάβετε συγκεκριμένες προσφορές από τους πλέον αξιόπιστους μηχανικούς και τεχνικές εταιρείες για την έκδοση αδειας δόμησης, η καλύτερη επιλογή σας είναι το myConstructor.gr, η κορυφαία ιστοσελίδα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων και επαγγελματιών πανελλαδικά. Καταχωρήστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από τους πλέον αξιόπιστους και οικονομικούς επαγγελματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες. Έτσι είστε σίγουροι για την ποιότητα της εργασίας καθενός και για την αξιοπιστία του, πραγματοποιώντας εν τέλει την πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική έρευνα αγοράς!

post job button


Καθώς ολοκληρώνουμε την ενότητα αυτή, σας συνιστούμε να ενημερωθείτε και για άλλες σχετικές και εξίσου χρήσιμες υπηρεσίες όπως τη Θερμογραφια, αλλά κυρίως για τη μορφή της εταιρείας που κατά κόρον αναλαμβάνει την κατασκευή και ανέγερση νέων κατοικιών, την Κατασκευαστικη Εταιρεια.