ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

Civil Engineer image

Πιθανόν η πιο γνωστή κατηγορία μηχανικου είναι ο Πολιτικος Μηχανικος, καθώς σε αυτόν στρέφονται συχνότερα όσοι αναζητούν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για κάποιο δομικό έργο που τους ενδιαφέρει. Ανάλογα βέβαια με τη φύση του έργου μπορεί πιο κατάλληλος να είναι ένας Αρχιτεκτονας, ένας Μηχανολογος Μηχανικος ή και άλλες ειδικότητες, που θα δούμε και στη συνέχεια. Αν και πολλοί έχουν την αντίληψη ότι ο πολιτικος μηχανικος είναι απλά αυτός που “χτίζει σπίτια”, η αλήθεια είναι πως η γκάμα των εργασιών που μπορεί να αναλάβει είναι πολύ ευρύτερη. Για αυτό υπάρχουν και διάφοροι κλάδοι, από τους οποίους μπορεί να επιλέξει και να ειδικευθεί καθένας τους, με αποτέλεσμα να σας είναι χρήσιμος σε διαφορετικές εργασίες.

Σε γενικές γραμμές όμως ένας πολιτικος μηχανικος εκτός από τις κατασκευές και τις ανακαινίσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, μπορεί να ασχοληθεί με την έκδοση οικοδομικών αδειών, τοπογραφικά, νομιμοποιήσεις / τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, πληθώρα στατικών και δομικών μελετών, έως ακόμα και την κατασκευή γεφυρών και άλλων πολύπλοκων έργων. Ανάλογα βέβαια με την προϋπηρεσία και την εξειδίκευση που έχει ο καθένας τους, ασχολείται λιγότερο ή περισσότερο με τα παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση όμως αν χρειάζεστε έναν πολιτικο μηχανικο για οποιαδήποτε υπηρεσία ή εργασία, η καλύτερη επιλογή σας για να βρείτε τον καταλληλότερο είναι η κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων και επαγγελματιών του myConstructor.gr! Καταχωρήστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας μέσα σε 5 λεπτά και σύντομα αφότου το ενεργοποιήσουμε θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από αξιόπιστους και οικονομικούς μηχανικους, που μάλιστα έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους!

post job button


Ουσιαστικά λοιπόν ο πολιτικος μηχανικος είναι αυτός που αναλαμβάνει να κατευθύνει και να οργανώσει τους μεγάλους παραγωγικούς πόρους και τις δυνάμεις της φύσης, όπως το σεισμό, τη βαρύτητα, τον αέρα, το νερό, τη φωτιά, την ηλιακή ακτινοβολία και γενικότερα όλα αυτά, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος δικό του, του πελάτη αλλά και της κοινωνίας συνολικότερα.

Συνοπτικά ο τομέας δραστηριοποίησης κάθε μηχανικού είναι η στατική στήριξη, η διαχείριση, η κατασκευαστική μελέτη και η συντήρηση κάθε πιθανού έργου. Τέτοια όπως προαναφέραμε εκτός από τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους, είναι δρόμοι, λιμάνια, φράγματα, γέφυρες, αεροδρόμια, υδραγωγεία, ορυχεία, χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποστραγγιστικά έργα, ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε στον τομέα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα ο πολιτικος μηχανικος είναι ο πλέον κατάλληλος για αναλάβει τις Στατικες Μελετες, μια πολύ σημαντική μελέτη για τη στατικότητα και τη συνολική ασφάλεια μιας κατασκευής. Συχνά η μελέτη αυτή συνδυάζεται με την έκδοση Οικοδομικης Αδειας, κυρίως όταν πρόκειται για νέες κατασκευές. Μην πιστέψετε ότι πρόκειται για απλά έγγραφα που υπογράφει κάποιος και αποτελούν τυπικό ζήτημα, αντιθέτως είναι σημαντικά και πρέπει να συνταχθούν με προσοχή.

Μια άλλη εργασία που αναλαμβάνουν συχνά πολιτικοι και άλλοι μηχανικοι, είναι η Νομιμοποιηση Αυθαιρετων. Πληρώνεται ένα "πρόστιμο" όμως γλιτώνετε από τον πονοκέφαλο και από το πρόστιμο μιας καταγγελίας που θα είναι αρκετά υψηλότερο. Μάλιστα αν επιλέξετε να κάνετε την εξόφληση μετρητοίς θα έχετε έκπτωση 20%, ενώ αν πραγματοποιήσετε και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης το πρόστιμο σας μειώνεται κατά ακόμα 50%!

Γενικότερα πάντως συχνά ο κόσμος συγχέει τον πολιτικο μηχανικο με τον αρχιτέκτονα, όμως υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Ο Αρχιτεκτονας αν και ασχολείται γενικότερα στον τομέα της δόμησης, επικεντρώνεται κυρίως στο αισθητικό κομμάτι και βλέπει τις κατασκευές από μια καλλιτεχνική σκοπιά, λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργικότητα και την εργονομία. Επίσης πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός και με τους τοπογράφους, καθώς αν και οι δύο μπορούν κατά περίπτωση να εκδώσουν τοπογραφικά, οι Τοπογραφοι έχουν σημαντική εξειδίκευση στον τομέα αυτό, ενώ βεβαίως διαθέτουν και τον εξοπλισμό που απαιτείται για αυτές τις περιπτώσεις.

Σχετικά λοιπόν με τον πολιτικο μηχανικο, οι πιο βασικοί κλάδοι που υπάρχουν και μπορεί να επιλέξει να ακολουθήσει κανείς είναι η Εδαφομηχανική, η Στατική και η Υδρομηχανική. Πιο συγκεκριμένα η Εδαφομηχανική αφορά τη μελέτη των ιδιοτήτων και της χρήσης του εκάστοτε εδάφους, για αυτό και είναι πολύ χρήσιμη για εργασίες όπως την κατασκευή δρόμων, γεφυρών, φραγμάτων και άλλων αντίστοιχων έργων. Η Υδραυλική από την άλλη (ή αλλιώς Υδρομηχανική) έχω τομέα ευθύνης το νερό, όπως καταλαβαίνετε και από την ονομασία της. Διακρίνεται σε υδροστατική και υδροδυναμική και έχει πολύ μεγάλο πεδίο εφαρμογής, από αντιπλημμυρικά / αποστραγγιστικά έργα και ύδρευση / αποχέτευση, έως διαμόρφωση λιμένων και ότι άλλο σχετίζεται με την λεγόμενη υδραυλική δύναμη.

Για τον μέσο πελάτη πάντως που αναζητά έναν επαγγελματία για την κατασκευή ενός κτηρίου, ο πιο σημαντικό είναι ο στατικός πολιτικος μηχανικος. Αυτός ασχολείται με τη Στατική, δηλαδή τον κλάδο που μελετά τις ροπές και τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα φυσικό σύστημα και αναλύοντας τα φορτία συμπεραίνει πως και υπό ποιες συνθήκες επέρχεται η ισορροπία. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν οι γνώσεις και οι συμβουλές του είναι πολύτιμες σε περιπτώσεις θεμελίωσης νέων κατασκευών, σε πανωσηκώματα (προσθήκη ορόφου σε υφιστάμενο κτήριο), σε ανακαινίσεις για τον έλεγχο του φέροντος οργανισμού, σε αντισεισμικές μελέτες και γενικότερα σε ότι αφορά τη στατικότητα μιας κατασκευής.

Εκτός αυτών όμως υπάρχουν και άλλοι ξεχωριστοί και εξειδικευμένοι κλάδοι με τους οποίους μπορεί να ασχολείται ένας πολιτικος μηχανικος. Αρκετοί ειδικεύονται στην χωροταξία πόλεων και γενικότερα την πολεοδομία, την τέχνη δηλαδή που σχετίζεται με τον τρόπο και τη διάταξη που θα κτιστούν ή θα επεκταθούν υφιστάμενα κτήρια. Από την άλλη υπάρχουν επαγγελματίες μηχανικοί που ασχολούνται με την περιβαλλοντική προστασία και το σκέλος της αειφόρου ανάπτυξης, ενώ άλλοι με πιο ιδιαίτερους τομείς, όπως τα υπολογιστικά συστήματα στατικής μελέτης κ.α.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

post job in 4 steps banner

 

evaluation banner

 

Μια τελευταία ξεχωριστή περίπτωση – η οποία είναι και αρκετά δημοφιλής αυτό τον καιρό – είναι ο ενεργειακός επιθεωρητής. Πρόκειται για μια ειδικότητα την οποίο μπορεί να πάρει κάθε πολιτικος μηχανικος, μόνο αφού μετεκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από το Υπουργείο. Μόλις λάβει την πιστοποίηση μπορεί πλέον να εκδίδει ενεργειακα πιστοποιητικά (Π.Ε.Α.), έγγραφα που δηλώνουν και αποτυπώνουν την ενεργειακή κλάση και κατανάλωση ενός κτηρίου. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως κάθε πολιτικος μηχανικος εγγράφεται υποχρεωτικά στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), ενώ από την άλλη οι βοηθοί γίνονται μέλη στην ΕΕΤΕΜ (Επαγγελματική και Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών).

Συχνά λοιπόν έναν μηχανικο (πολιτικο, μηχανολογο, ηλεκτρολογο ή όποια άλλη ειδικότητα) θα τον βρείτε σε κάποιο Τεχνικο Γραφειο, γραφεία που αναλαμβάνονται μια ακόμα μεγαλύτερη γκάμα εργασιών, όπως θα δούμε και στην αντίστοιχη ενότητα, αφού συνήθως απαρτίζονται από πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Από την άλλη αν ενδιαφέρεστε αποκλειστικά για κάποια κατασκευή και ιδίως μεγάλου εύρους, ενδεχομένως να σας καλύπτει πληρέστερα μια Κατασκευαστικη Εταιρεια, από άποψη εξοπλισμού και τεχνογνωσίας.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως ότι και αν ψάχνετε, οποιαδήποτε ειδικότητα από έναν απλό μάστορα ή οικοδομικό συνεργείο μέχρι μεγάλες κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες, στο myConstructor.gr θα βρείτε σίγουρα τον καταλληλότερο! Αφιερώστε μόνο μερικά λεπτά για τη ΔΩΡΕΑΝ καταχώρηση του έργου σας και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές, όπου και αν βρίσκεστε σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα οι περισσότεροι που θα στείλουν προσφορά έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους. Έτσι εύκολα, γρήγορα και χωρίς κανένα κόστος ή δέσμευση θα πραγματοποιήσετε την πιο ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς.

post job button


Κλείνοντας την ενότητα αυτή, σας προτείνουμε να ενημερωθείτε και για άλλες εξίσου σημαντικές και πολύ σχετικές υπηρεσίες που προσφέρουν μηχανικοί, όπως η Θερμογραφια και το Τοπογραφικο.