ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

Mechanical Engineer image

Ο Μηχανολογος Μηχανικος είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες μηχανικών, ίσως μαζί με τον Πολιτικο και τον Ηλεκτρολογο Μηχανικο. Όπως αντιλαμβάνεστε και από τον τίτλο του, είναι υπεύθυνος για τη σωστή εγκατάσταση αλλά και την ορθή και ασφαλή λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού του χώρου που επιβλέπει. Συνήθως πρόκειται για βιομηχανικά κτήρια, αλλά είναι εξίσου σημαντικός και για κατοικίες. Γενικότερα ένας μηχανολογος μηχανικος μπορεί να δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως την ενέργεια, το περιβάλλον, τις κατασκευές, τις μεταφορές, την παραγωγή, τον μηχανολογικό σχεδιασμό ή ακόμα και την αεροναυπηγική.

Που μπορεί όμως να φανεί χρήσιμος για τους περισσότερους από εμάς ένας μηχανολογος μηχανικος; Συνήθως λόγω της εξειδίκευσης τους μπορούν με πολύ μεγάλη άνεση να αναλάβουν τη μηχανολογική ή και ηλεκτρολογική μελέτη ενός κτηρίου που οικοδομείται ή ανακαινίζεται, καθώς επίσης και τις αντίστοιχες μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα πολλοί από αυτούς είτε έχουν την κατάλληλη εμπειρία είτε ανήκουν σε κάποια τεχνικη εταιρεια που απασχολεί και με άλλες ειδικότητες, ώστε να μπορούν να αναλάβουν και ολόκληρη την κατασκευή ή ανακαίνιση ενός κτηρίου.

Οτιδήποτε όμως και αν ψάχνετε σχετικά με οικοδομικές εργασίες και υπηρεσίες, το myConstructor.gr είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή σας. Πρόκειται για την κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης επαγγελματιών της οικοδομής σε όλη την Ελλάδα, την οποία καθημερινά εμπιστεύονται δεκάδες χρήστες. Αφιερώστε μόνο μερικά λεπτά για να καταχωρήσετε το έργο σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς καμία δέσμευση και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές, για ότι και αν ζητάτε. Έτσι εύκολα, γρήγορα και χωρίς κανένα κόστος θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς, από την άνεση του υπολογιστή σας.

post job button


Όπως προείπαμε λοιπόν, ο μηχανολογος μηχανικος είναι αυτός που πραγματοποιεί μια μελέτη σε ένα χώρο (κτίριο ή βιομηχανία) και επιβλέπει τη σωστή εγκατάσταση και λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα των υδραυλικών / ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ή ενεργειακών έργων. Πιο συγκεκριμένα υπολογίζει και ελέγχει τις συγκεκριμένες θέσεις που θα γίνει η τοποθέτηση κάθε μηχανήματος / συσκευής, αποφασίζει τον τρόπο σύνδεσης τους, ενώ καθορίζει και την ισχύ και γενικότερα τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει το κάθε εξάρτημα.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνει και τον υπολογισμό του συνολικού κόστους, τόσο του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που θα χρειαστεί, όσο και για τις απαιτούμενες εργασίες κατασκευής και συντήρησης. Από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση της μελέτης, ο μηχανολογος μηχανικος είναι ο κύριος υπεύθυνος για τον έλεγχο και την επίβλεψη όλων των εργασιών συναρμολόγησης, συντήρησης και επισκευής, ενώ ανά τακτά διαστήματα δοκιμάζει και εξακριβώνει την ορθή και ασφαλή λειτουργία τους.

Μεγάλη εξειδίκευση πάντως έχει συνήθως ένας μηχανολογος μηχανικος στις μονώσεις. Πιο συγκεκριμένα είναι ο πλέον κατάλληλος για να ασχοληθεί τόσο με τη θερμομόνωση και στεγάνωση μιας ταράτσας, όσο και με την θερμομόνωση τοίχων, στα πλαίσια κάποιας εσωτερικής ή εξωτερικής θερμομόνωσης. Πέρα από αυτά υπάρχουν και άλλοι τύποι μονώσεων, όπως η μόνωση της πυλωτής, της κεραμοσκεπής, υπογείων και γενικότερα σε όποιο άλλο χώρο αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα.

Μάλιστα για να μπορείτε να ελέγξετε τις θερμοκρασιακές απώλειες μιας κατασκευής, ώστε να είστε σίγουροι αν χρειάζεστε κάποια μόνωση και σε ποιο σημείο θα είναι πιο αποτελεσματική, υπάρχει η διαδικασία της Θερμογραφιας. Αυτή την αναλαμβάνει κάποιος εξειδικευμένος θερμογραφος μηχανολογος μηχανικος, ο οποίος έρχεται για αυτοψία με θερμοκάμερα και εντοπίζει όλα τα σημεία ελλιπούς μόνωσης (θερμογέφυρες) ή στεγάνωσης. Εκτός αυτού μπορεί να δει σημεία μέσα στον τοίχο όπου υπάρχει διαρροή κάποιας σωλήνας, γλυτώνοντας σας από περιττά σκαψίματα για να εντοπίσετε το πρόβλημα.

building thermography image


Εκτός αυτών όμως ένας μηχανολογος μηχανικος μπορεί να εξειδικευτεί και σε πολλές ακόμα εργασίες, παρέχοντας πολύ χρήσιμες υπηρεσίες που απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις. Έτσι για παράδειγμα εκτός από μελέτες ύδρευσης / αποχέτευσης / κεντρικής θέρμανσης και ηλεκτρολογικές μελέτες, μπορεί να αναλάβει και μελέτες πυρασφάλειας, ψυχομετρίας, εξοικονόμησης ενέργειας, ανελκυστήρων ή ακόμα και άδειες λειτουργίας καταστημάτων, νομιμοποιηση αυθαιρετων και πιστοποιητικά καταλληλότητας υγειονομικού.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

post job in 4 steps banner

 

evaluation banner

 

Μια ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, τα γνωστά ενεργειακά πιστοποιητικά. Για να μπορέσει να τα εκδώσει ένας μηχανικός (μηχανολογος ή άλλος) πρέπει πρώτα να πάρει την πιστοποίηση του ενεργειακού επιθεωρητή, που δίνεται από το Υπουργείο, οπότε ουσιαστικά πρέπει να έχει μια ιδιαίτερη εξειδίκευση. Όλοι πάντως οι μηχανολογοι είναι μέλη του ΤΕΕ, δηλαδή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ υπάρχει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολογων – Ηλεκτρολόγων.

Μην νομίζετε όμως ότι η δράση του περιορίζεται μόνο στις μελέτες και στην έκδοση εγγράφων και πιστοποιητικών. Εκτός από την επίβλεψη κατά την ανέγερση ή την ανακαίνιση κατοικιών, συνήθως ένας μηχανολογος μηχανικος μπορεί να αναλάβει και άλλες οικοδομικές κυρίως εργασίες. Πέρα από τις μονώσεις παντός τύπου που αναφέραμε και νωρίτερα, μπορεί να πραγματοποιήσει σοβατίσματα, γύψινες κατασκευές, χωρίσματα / κτισίματα και την αδιατάρακτη κοπή μπετού.

Σίγουρα πάντως κάθε επαγγελματίας είναι διαφορετικός και έχει ξεχωριστή εξειδίκευση και συνεπώς είναι κατάλληλος για διαφορετικά έργα. Αν λοιπόν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο και πολύπλοκο το οποίο δεν μπορεί να εκπληρώσει ένας μηχανολογος μηχανικος, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο τεχνικο γραφειο, το οποίο πιθανόν απασχολεί περισσότερες ειδικότητες, ενώ αν το ζητούμενο σας είναι καθαρά κατασκευαστικού χαρακτήρα, ενδεχομένως να είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποια Κατασκευαστικη Εταιρεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως όποια οικοδομική ή άλλη σχετική εργασία θέλετε, η πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή σας για βρείτε τους καταλληλότερους. Αφότου καταχωρήσετε το έργο σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς καμία δέσμευση, σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από αξιόπιστους και οικονομικούς επαγγελματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους! Έτσι χωρίς κανένα κόπο ή κόστος, θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς για μηχανολογο μηχανικο ή όποια άλλη ειδικότητα χρειάζεστε.

post job button


Καθώς ολοκληρώνεται η ενότητα αυτή, σας συνιστούμε να ενημερωθείτε και για μερικές άλλες πολύ χρήσιμες υπηρεσίες που προσφέρουν μηχανικοι, όπως η Οικοδομικη Αδεια, οι Στατικες Μελετες, το Τοπογραφικο και τα Αρχιτεκτονικα Σχεδια.