ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

 

Legalization of Illegal Buildings image

Η Νομιμοποιηση Αυθαιρετων αποτελεί μονόδρομο ως λύση για τις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς σύμφωνα με τον Νόμο 4178/2013 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 174/Α/8-8-2013, απαγορεύεται η μεταβίβαση ή η σύσταση οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος σε αυθαίρετο ακίνητο, που δεν έχετε τακτοποιηθεί / νομιμοποιηθεί. Εκτός αυτού εφόσον γίνει καταγγελία για κάποιο τέτοιο ακίνητο, θα υπάρξει πρόστιμο ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του, ενώ για κάθε χρόνο που δεν θα προβαίνετε στη νομιμοποιηση του αυθαιρετου αυτού, θα πρέπει να πληρώνετε τέλος διατήρησης 5% της αξίας.

Ιδιαίτερα μάλιστα το διάστημα αυτό που η νομοθεσία για τη νομιμοποιηση αυθαιρετων είναι αρκετά συμφέρουσα για τους κατόχους ακινήτων, είναι μια καλή λύση για να ξεγνοιάσετε για ένα μεγάλο διάστημα για αυτό το ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα αν ενταχθείτε στο σχετικό καθεστώς για τη νομιμοποιηση αυθαιρετων, για 30 χρόνια δεν θα έχετε κανένα απολύτως ζήτημα ή πρόστιμο σχετικά με το ακίνητο σας, ούτε ακόμα και σε περίπτωση καταγγελίας. Επίσης θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αίτηση και να ενταχθείτε κανονικά και νόμιμα στα Δίκτυα Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ).

Αν λοιπόν θέλετε να λάβετε προσφορές για τακτοποιηση αυθαιρετων από τους πλέον αξιόπιστους και εξειδικευμένους μηχανικούς και τεχνικά γραφεία, η καλύτερη επιλογή σας είναι η κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων και επαγγελματιών του myConstructor.gr. Καταχωρήστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από επαγγελματίες του κλάδου, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους. Έτσι εύκολα, γρήγορα και χωρίς κανένα κόστος ή δέσμευση θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη και πιο αποτελεσματική έρευνα αγοράς.

post job button


Όπως αναφέραμε λοιπόν και νωρίτερα, για να γίνει κάθε είδους μεταβίβαση ή πώληση ακινήτου, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη αλλά και βεβαίωση μηχανικου, που να δηλώνουν πως στο ακίνητο δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές. Για αυτό καλό είναι ακόμα και αμφιβολίες αν έχετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για μια γνωμάτευση, ενώ βεβαίως αν υπάρχει κάποια αυθαιρεσία εν γνώσει σας, η λύση της νομιμοποιησης αυθαιρετων είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Σύμφωνα πάντως με το νόμο, αυθαίρετο θεωρείται ένα κτήριο το οποίο έχει κατασκευαστεί είτε χωρίς την έκδοση οικοδομικης αδειας, είτε έχει υπερβεί όσα αναφέρονται σε αυτή ή τους γενικότερους περιορισμούς δόμησης.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Πρώτα από όλα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο μηχανικο – συνήθως Πολιτικο Μηχανικο ή Τεχνικο Γραφειο – που θα σας επισκεφθεί για αυτοψία και για να συλλέξει όσα στοιχεία απαιτούνται για να υποβάλει τη σχετική αίτηση. Θα προβεί πιθανόν στην ακριβή αποτύπωση του ακινήτου και έπειτα θα υπολογίσει το ύψος του προστίμου που πρέπει να καταβάλετε για να ενταχθείτε στη ρύθμιση.

2. Μετά από τη δική σας συγκατάθεση ο μηχανικος υποβάλει ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση και εν συνεχεία το σύστημα θα εκδώσει το ποσό που πρέπει να πληρώσετε, στις δόσεις που θα επιλέξετε. Εδώ να αναφέρουμε πως το πρόστιμο είναι ανάλογο των τετραγωνικών του ακινήτου προς νομιμοποιηση και είναι προσωρινό.

3. Πληρώνετε σε τράπεζα της επιλογής σας το ποσό που σας έδειξε το σύστημα για τη νομιμοποιηση αυθαιρετων.

4. Αφού συνταχθούν τα τελικά σχέδια και κατατεθούν, υπολογίζεται επακριβώς το τελικό πρόστιμο που σας αναλογεί και αν κριθεί σκόπιμο επαναπροσδιορίζονται οι δόσεις.

5. Ο μηχανικος στέλνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τα τελικά σχέδια και αφού επεξεργαστούν από το σύστημα, σας εκδίδεται η “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ” με τα στοιχεία του ακινήτου. Προσοχή γιατί αυτή η βεβαίωση σας χρειάζεται για κάθε δικαιοπραξία του ακινήτου.

6. Η ουσιαστική διαδικασία για τη νομιμοποιηση αυθαιρετων έχει ολοκληρωθεί πρακτικά, όμως ακολουθούν οι έλεγχοι που πραγματοποιούν δειγματοληπτικά οι Υπηρεσίες Δόμησης (Πολεοδομίες) για εξακρίβωση της νομιμότητας.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα βήματα που ακολουθούνται για την τακτοποιηση αυθαιρετων και ουσιαστικά αφορούν όλα τα αυθαίρετα. Οι μόνοι περιορισμοί που υπάρχουν είναι πως το κτήριο πρέπει να έχει κατασκευαστεί πριν τις 28/07/2011 και να μην εμπίπτει στις περιπτώσεις που εξαιρεί ο νόμος. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ακίνητα σε αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς, σε δημόσια κτήματα, στον αιγιαλό, σε ρέματα ή γενικότερα σε σημεία που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη.

Ένα ακόμα σημαντικό σκέλος είναι και το οικονομικό κομμάτι, δηλαδή το ύψος του προστίμου που θα κληθείτε να πληρώσετε. Σε γενικές  γραμμές το κόστος για νομιμοποιηση αυθαιρετων υπολογίζεται από τον παρακάτω τύπο:

Πρόστιμο Νομιμοποιησης Αυθαιρετων = x Τιμή Ζώνης x 15% x Άλλοι Συντελεστές

Όπως αντιλαμβάνεστε ο παράγοντας “άλλοι συντελεστές” είναι πολύ γενικός, περιλαμβάνει όμως μια μεγάλη γκάμα παραμέτρων που επηρεάζουν το τελικό κόστος. Ενδεικτικά κάποιοι από αυτούς είναι αν εκδόθηκε οικοδομικη αδεια κατά την ανέγερση ή όχι, αν πρόκειται για επαγγελματική χρήση ή κατοικία, η περιοχή που βρίσκεται το αυθαίρετο, η χρονολογία κατά την οποία κατασκευάστηκε, η περιοχή στην οποία βρίσκεται, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει και άλλοι ακόμα παράγοντες. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος του προστίμου είναι κάπως υψηλό, μην ξεχνάτε πως σίγουρα είναι πολύ μικρότερο από το πρόστιμο που θα κληθείτε να πληρώσετε, αν δεν ενταχθείτε στη ρύθμιση αυτή!

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

post job in 4 steps banner

 

evaluation banner

 

Εδώ να σας ενημερώσουμε πάντως ότι ανεξαρτήτως του τελικού ποσού, αν επιλέξετε την εφάπαξ πληρωμή του ποσού τακτοποιησης αντί για δώσεις, θα έχετε μια γενναία έκπτωση του 20%, σύμφωνα με την πολιτεία. Από την άλλη όμως αν καταλήξετε στη νομιμοποιηση αυθαιρετων με δόσεις και δεν πληρώνετε εμπρόθεσμα, θα έχετε πρόστιμο 1% για κάθε μήνα που καθυστερείτε. Ιδιαίτερα αν η πρώτη δόση δεν πληρωθεί τους 3 πρώτους μήνες ή δεν καταβληθούν 3 συνεχόμενες δόσεις, τότε ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου χάνει το δικαίωμα τακτοποιησης με αυτή τη ρύθμιση.

Εκτός όμως από το πρόστιμο πρέπει να συνυπολογίσετε και το κόστος του παράβολου - το οποίο ενδεικτικά για ένα ακίνητο 50m² ή ένα κτήριο κύριας κατοικίας 100m² θα είναι 500€ - αλλά και την αμοιβή του μηχανικου που ειδικεύεται στη νομιμοποιηση αυθαιρετων. Η αμοιβή αυτή διαφέρει ανάλογα το αυθαίρετο αλλά και τον μηχανικο, όμως όπως ορίζει και ο νόμος δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αμοιβή αλλά προκύπτει μετά από συνεννόηση σας. Πιο συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει πως για το σύνολο της διαδικασίας απαιτείται ενασχόληση τουλάχιστον 3,5 ημερών από κάποιον πεπειραμένο μηχανικο, όμως όπως αναφέραμε και πριν, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Εδώ πρέπει να σας τονίσουμε και κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε, όμως είναι αρκετά συμφέρον για εσάς και πολλοί το αγνοούν! Αν συνδυάσετε την τακτοποιηση με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης (όπως μόνωση ταράτσας, αλλαγή κουφωμάτων, τοποθέτηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης, εξωτερική θερμομόνωση, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα κ.α.), τότε μπορείτε το 50% του προστίμου που σας αναλογεί να το διαθέσετε για αυτές τις εργασίες και να συμψηφιστεί. Έτσι το 50% του προστίμου θα το επενδύσετε για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης (που θα βελτιώσουν το κτήριο, θα σας εξοικονομούν χρήματα και θα ανεβάσουν τη συνολική του αξία) και θα πληρώσετε μόνο το άλλο 50%, ενώ αν επιλέξετε την εφάπαξ πληρωμή θα γλυτώσετε άλλο 20%, έτσι εν τέλει θα πληρώσετε μόνο το 30% του αρχικού προστίμου για τη νομιμοποιηση του αυθαιρετου σας!

Και για όσους ανησυχείτε για διάφορες απόψεις που ακούγονται ότι μπορεί να ακυρωθεί η τακτοποιηση που θα κάνετε ή να μην ισχύει σε κάποια χρόνια κλπ, να σας ενημερώσουμε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε πως ο σχετικός Νόμος 4178/13 είναι καθόλα συνταγματικός και σύννομος, συνεπώς έχει πλήρη ισχύ. Μάλιστα σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία έχετε περιθώριο να ενταχθείτε στον νόμο αυτό περί νομιμοποιηση αυθαιρετων έως τις 08 Φεβρουαρίου του 2016.

Αν λοιπόν έχετε και εσείς κάποιο αυθαιρετο ακίνητο και σκέφτεστε (πολύ σωστά) τη νομιμοποιηση του, η καλύτερη επιλογή σας για να βρείτε το πλέον αξιόπιστο τεχνικο γραφειο ή μηχανικό να την αναλάβει και μάλιστα σε προσιτή τιμή, είναι η καινοτόμα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Πρόκειται για την κορυφαία ιστοσελίδα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων και επαγγελματιών πανελλαδικά, όπου μπορείτε χωρίς καμία δέσμευση ή κόστος να πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς! Καταχωρήστε το έργο σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και σύντομα αφότου ενεργοποιηθεί θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από αξιόπιστους και οικονομικούς επαγγελματίες, που έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενες πελάτες. Έτσι έχετε ένα ακόμα πλεονέκτημα, ότι γνωρίζετε την αξιοπιστία και την ποιότητα της δουλειάς καθενός που σας έστειλε προσφορά.

post job button


Καθώς ολοκληρώνουμε την ενότητα νομιμοποιηση αυθαιρετων, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και άλλες εξίσου χρήσιμες και σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρουν μηχανικοι και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου, όπως τα Αρχιτεκτονικα Σχεδια, το Τοπογραφικο, οι Στατικες Μελετες, η Θερμογραφια και άλλα πολλά!